Hey!
Wczoraj zrobiłam swoje pierwsze sushi ;) Jak na pierwsze moim zdaniem wyszło nie złe :) Ach... ! Kocham sushi!
Efekt :
A teraz przepis z którego korzystałam ;)
Składniki
250 gr. ryżu do sushi
4 płatki nori
1 marchewka pokrojona w cienki paseczki
1 awokado, pokrojone w cienkie paseczki
1 długie surimi lub paluszki krabowe
świeży tuńczyk albo łosoś
chrzan wasabi
marynowany imbir
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu ryżowego
sos sojowy (według uznania słodki lub słony)
Przyrządzenie
Ryż do sushi opłukać pod bieżącą, zimna woda tak długo, aż woda będzie całkowicie klarowna. Ugotować jak zwykle (patrz przepis ryż do sushi) Rozpuścić około 1/2 łyżeczki cukru w 2 łyżkach octu i podgrzać. Ciepły ocet wymieszać powoli z ciepłym, ugotowanym ryżem. im szybciej ostudzimy ryż tym lepiej będzie się kleił.
Aby zrobić maki-sushi kładziemy jeden liść nori na bambusową matę i rozprowadzamy cienka warstwę ryżu, tak, żeby ryz przykrywał ok 3/4 liścia. Na środek położyć paski marchewki i awokado. Na koniec udekorować surimi, paluszkiem krabowym lub kawałkiem świeżej ryby. Wszystko zrolować i pokroić na cienke kawałki.
Aby zrobić nigri-sushi formujemy w wilgotnej dłoni małą górkę z ryżu, na wierzch kładziemy cieniutki filet rybny. Kto lubi, może także pokroic nori na cieniutkie paseczki i obwiązac nimi nigri.
Do czasu serwowania przechowywać sushi w lodówce. Serwować razem z sosem sojowym, imbirem i chrzanem wasabi (ostrożnie! Wasabi jest bardzo ostre - używać w małych ilościach!).
Do prawdziwego posiłku w stylu azjatyckim należny oczywiście także herbata jaśminowa i chrupki krabowe.
Smacznego!
lepsza herbata zielona;p :) a sushi pychota:)
OdpowiedzUsuńmniam!! :)
OdpowiedzUsuńteż się zbieram do zrobienia sushi i jakoś zebrać się nie mogę :) dzieki że wpadłaś, mogę dodać Cię do linków? ;) [daggu.blog.onet.pl]
OdpowiedzUsuńHeh, z wielką przyjemnością ;P
OdpowiedzUsuńja bym chciała spróbować zrobić, ale wiem, że mi się nie uda, więc nawet nie patrze na listę i przyrządzenie ;d pozdrawiam ! ;)
OdpowiedzUsuń